Home » D:News » Misiunea Mars 2020. Roverul Perseverance al NASA pleacă într-o călătorie istorică pe Marte

Misiunea Mars 2020. Roverul Perseverance al NASA pleacă într-o călătorie istorică pe Marte

Publicat: 30.07.2020

Scopul roverului Perseverance, ce a fost lansat astăzi ca parte a misiunii Mars 2020, este acela de a căuta potențialele indicii ale vieții microbiologice pe Marte.

UPDATE Lansarea roverului Perseverance către Marte a avut loc cu succes.

În GALERIA FOTO puteți vedea o parte dintre instrumentele ce vor fi folosite pe Marte, ca parte a misiunii Mars 2020.

Marte este unul dintre cei mai apropiați „vecini cosmici” ai Pământului și din această cauză faptul că de-a lungul timpului au fost trimise o serie de misiuni către această planetă nu ar trebui să ne surprindă. NASA a reușit să trimită de-a lungul timpului o serie de misiuni către Marte, acestea reușind să ofere o cantitate mare de informații despre atmosfera, solul și trecutul geologic al acestei planete.

Dacă condițiile meteo vor permite asta, în 30 iulie 2020 ar trebui să aibă loc lansarea celui mai nou și mai performant rover de până acum: Perseverance. Acest rover face parte din misiunea Marte 2020, anunțată de către NASA în data de 4 decembrie 2012.

Roverul pe care NASA vrea să îl trimită pe Marte a fost construit de către Jet Propulsion Laboratory (JPL) pornind de la planurile roverului Curiosity, folosind o serie de componente are au fost deja testate în cadrul altor misiuni. De asemenea, după cum explică cercetătorii, Perseverance va fi echipat și cu unele tehnologii care vor fi testate în premieră într-un mediu extraterestru, după cum arată informațiile de pe site-ul NASA.

Scopurile misiunii Mars 2020

Programul de explorare al planetei Marte are ca scop principal identificarea semnelor vieții biologice și din această cauză roverul Perseverance reprezintă o parte importantă a acestuia. Oficialii NASA explică faptul că Mars 2020 are patru obiective științifice pe termen lung:

1. Stabilirea existenței vieții biologice pe Marte

Roverul Perseverance se concentrează pe studii bazate pe suprafața mediului marțian, căutând semne conservate ale biosemnăturile în probe de rocă care s-au format în medii marțiene antice, în condiții care ar fi putut fi favorabile vieții microbiene.

2. Studierea climei marțiene

Instrumentele roverului caută dovezi ale unor medii locuibile antice în care viața microbiană ar fi putut exista în trecutul îndepărtat.

3. Studierea geologiei planetei Marte

Fiecare strat de rocă de pe suprafața marțiană conține o înregistrare a mediului în care a fost format. Roverul Perseverance caută dovezi ale rocilor care s-au format în apă și care păstrează dovezi ale substanțelor organice, elementele chimice de bază ale vieții.

4. Pregătirea explorării umane

Roverul Perseverance are misiunea de a demonstra eficacitatea unor tehnologii care vor putea fi folosite pentru exploatarea resurselor de pe Marte pentru misiunile umane. De asemenea, monitorizează condițiile de mediu, astfel încât să poată fi crescut gradul de siguranță al viitoarelor misiuni umane de pe planeta roșie.

Oficialii NASA explică faptul că roverul Perseverance, la rândul său, are patru obiective, acestea sprijinind obiectivele pe termen lung ale misiunii:

  1. Identificarea mediilor capabile să susțină viața microbiană în trecut.
  2. Căutarea semnelor de viață microbiană antică în acele medii , în special în roci , acestea fiind cunoscute pentru capacitatea de a păstra astfel de fosile.
  3. Colectarea unor mostre de roci și sol marțian.
  4. Testarea instrumentelor de producere a oxigenului în mediul de pe Marte.

Trebuie precizat faptul că lansarea și operarea pe suprafața planetei Marte a roverului Perseverance reprezintă, în viziunea oficialilor și cercetătorilor de la NASA, un pas important către o noi realizări. Mai exact, această misiune va reprezenta un pas important pentru o nouă aselenizare, programată pentru 2024, dar și pentru o primă misiune cu echipaj către Marte. Pe lângă posibilitatea testării unor instrumente necesare viitoarelor misiuni, Mars 2020 va aduce agenției capitalul de imagine necesar obținerii finanțării pentru viitoarele proiecte.

Instrumente științifice

Perseverance este cel mai sofisticat rover al NASA, beneficiind de toată experiența oamenilor de știință. Din această cauză, la bordul acestuia se află cele mai bune instrumente științifice a căror masă permite integrarea acestora în masa totală de aproximativ 1.000 de kilograme a roverului.

Pornind de la obiectivele misiunii au fost propuse aproximativ 60 de instrumente științifice care ar fi putut fi integrate în Perseverance, dar, din motive practice numărul acesta a fost redus simțitor. Astfel, atunci când va ajunge pe Marte, roverul va avea la dispoziție aceste instrumente:

1. PIXL (Planetary Instrument For X-Ray Lithochemistry), un spectrometru cu raze X, folosit pentru determinarea compoziției materialelor de pe Marte.

2. RIMFAX (Radar Imager for Mars’ subsurface experiment), un radar pentru studierea densității solului.

3. MEDA (Mars Environmental Dynamics Analyzer), un set de senzori care măsoară temperatura, viteza și direcția vântului, presiunea, umiditatea relativă, radiația și dimensiunea și forma prafului.

4. MOXIE (Mars Oxygen ISRU Experiment), un instrument care va testa producerea oxigenului din dioxidul de carbon din atmosfera marțiană.

5. SuperCam, un set de camere care vor fi folosite pentru studierea rocilor aflate la depărtare.

6. Mastcam-Z, un sistem de imagistică stereoscopic cu funcția de zoom.

7. SHERLOC (Scanning Habitable Environments with Raman and Luminescence for Organics and Chemicals), un spectrometru care va fi folosit pentru descoperirea compușilor organici.

8. Ingenuity, un mini-elicopter care va cerceta traseul pe care îl va urma roverul.

9. Microfoane, folosite pentru aterizare, dar și operațiunile de la sol.

10. 23 de camere video și foto, folosite pentru diferite operațiuni științifice și de deplasare.

Elicopterul Ingenuity

Una dintre tehnologiile care urmează să fie testate pe Marte este cea cu care este echipat mini-elicopterul Ingenuity. Cercetătorii au programat pentru acesta trei zboruri demonstrative, cu precizarea că numărul poate fi ajustat în funcție de modul în care va decurge amartizarea, dar și condițiile de la sol.

Ingenuity este unul dintre cele mai îndrăznețe proiecte ale cercetătorilor de la NASA, dar cu toate acestea, rămâne dar o demonstrație a fezabilității acestui proiect. Dacă oamenii de știință se vor declara mulțumiți de rezultatele obținute, atunci ne putem aștepta ca modele asemănătoare să fie folosite și în alte misiuni ale agenției.

Colectarea de mostre marțiene

Perseverance va fi primul rover al NASA care va colecta mostre de roci și sol de pe Marte folosindu-se de instrumentele de la bord.

Mars 2020 va fi prima misiune care va demonstra acest lucru pe Marte. Ar putea deschide calea către viitoarele misiuni care ar putea colecta eșantioanele și le-ar trimite către Terra pentur a fi studiate cu instrumentele mult mai complexe din laboratoare.

La bordul roverului se află 43 de tuburi  pentru depozitare, dar și un burghiu care va fi folosit pentru colectarea mostrelor de la adâncime. Odată ce cel puțin 20 de tuburi vor fi umplute, cercetătorii vor decide unde vor fi amplasate acestea pe suprafața marțiană, urmând să fie recuperate de alte misiuni.

Lansarea misiunii

Lansare Perseverance a fost amânată de cîteva ori și asta datorită nevoii de a mai realiza o serie de verificări ale roverului și rachetei. Trebuie precizat faptul că NASA are la dispoziție o fereastră de lansare către Marte destul de limitată, până în data de 15 august 2020, de care au profitat deja lansările coordonate de către China și Emiratele Arabe Unite.

Aprinderea motoarelor și lansarea propriu-zisă vor avea loc joi, 30 iulie 2020, la 14:50, ora României.

Roverul Perseverance va fi lansat pe o rachetă Atlas V-541 din Complexul Launch 41 din Stația Aeriană Cape Canaveral, Florida. Atlas V este una dintre cele mai mari rachete disponibile pentru zborul interplanetar. Acesta este același tip de rachetă care a lansat roverele InSight și Curiosity către Marte.

Calculele oamenilor de știință indică faptul că roverul Perseverance va ajunge în apropierea planetei Marte în luna ianuarie 2021, urmând ca amartizarea să aibă loc în data de 18 februarie. După aterizare, controlul misiunii va realiza o serie de verificări ale sistemelor informatice și ale instrumentelor înainte ca explorarea de la sol să înceapă.

Citește și:

Trailerul lansat de NASA înainte de istorica misiune Perseverance pe Marte

7 informații esențiale despre misiunea roverului Perseverance

Ingenuity, elicopterul care va explora Marte alături de roverul Perseverance

Roverul Perseverance al NASA a descoperit fosile în Australia

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Singura relatare „de la fața locului” dezvăluia data exactă în care orașul Pompeii a fost distrus
Singura relatare „de la fața locului” dezvăluia data exactă în care orașul Pompeii a fost distrus
Gladys May Aylward, misionara britanică din China. A salvat 100 de orfani în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial
Gladys May Aylward, misionara britanică din China. A salvat 100 de orfani în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial
Khalifa bin Zayed Al-Nahyan, al doilea președinte al Emiratelor Arabe Unite și conducătorul orașului Abu Dhabi
Khalifa bin Zayed Al-Nahyan, al doilea președinte al Emiratelor Arabe Unite și conducătorul orașului Abu Dhabi
De Crăciun au loc mai multe atacuri de cord decât în oricare altă zi din an
De Crăciun au loc mai multe atacuri de cord decât în oricare altă zi din an
De ce uneori zăpada pare albastră?
De ce uneori zăpada pare albastră?
Arheologii chinezi au dezgropat o armură excepțională din 6.000 de solzi. Cui a aparținut?
Arheologii chinezi au dezgropat o armură excepțională din 6.000 de solzi. Cui a aparținut?
O gaură neagră masivă din Universul timpuriu, surprinsă în timp ce trage „un pui de somn”
O gaură neagră masivă din Universul timpuriu, surprinsă în timp ce trage „un pui de somn”
ChatGPT, disponibil și pe WhatsApp. Ce trebuie să știe utilizatorii?
ChatGPT, disponibil și pe WhatsApp. Ce trebuie să știe utilizatorii?
Scriitoarea care a semnat „cel mai important roman în limba engleză”
Scriitoarea care a semnat „cel mai important roman în limba engleză”
SpaceX va lansa pentru a șaptea oară racheta Starship
SpaceX va lansa pentru a șaptea oară racheta Starship
Ucrainenii nu au „puterea” de a recupera zonele ocupate de Rusia, a recunoscut Zelenski
Ucrainenii nu au „puterea” de a recupera zonele ocupate de Rusia, a recunoscut Zelenski
Ambiții mari! Agenția spațială chineză vrea să fie prima care aduce mostre de pe Marte
Ambiții mari! Agenția spațială chineză vrea să fie prima care aduce mostre de pe Marte
Câți dintre români au de gând să viziteze un târg de Crăciun din țară?
Câți dintre români au de gând să viziteze un târg de Crăciun din țară?
Telescopul Webb a găsit o populație neobișnuit de mare de asteroizi între Jupiter și Marte
Telescopul Webb a găsit o populație neobișnuit de mare de asteroizi între Jupiter și Marte
Ce a dezvăluit o investigație metalurgică despre Discul ceresc de la Nebra?
Ce a dezvăluit o investigație metalurgică despre Discul ceresc de la Nebra?
Un studiu arată că muștele sunt mai vulnerabile decât albinele la schimbările climatice
Un studiu arată că muștele sunt mai vulnerabile decât albinele la schimbările climatice
Un nou studiu dezvăluie cum au jucat cometele un rol „major” în apariția vieții pe Pământ
Un nou studiu dezvăluie cum au jucat cometele un rol „major” în apariția vieții pe Pământ
Imagini incredibile arată cum beau apă șerpii însetați
Imagini incredibile arată cum beau apă șerpii însetați